fredag 27 februari 2009

5.2

A) Chefen för FoU.

B) själva VD:n för företaget.

C) Han har troligtvis ingen rätt att stoppa leveransen. Det kan vi ju inte riktigt veta men om han verkligen inte vill gå med på att de levererar sylten kan han diskutera saken med sin FoU-chef. Han får i sin tur antingen prata med produktionschefen för att komma överens eller eventuellt med VD:n som kan häva leveransen.

D) Själv har han ju ingen rättighet att gå dit för att agera men som vanligt så får han se vad hans chef tycker om det och se om han kan göra något åt det.

E) Det grundläggande problemet är nog en oklar policy i företaget. Ted är mycket för kvalitet medan Jens är mest för presation och vinst. Detta är ju helt klart naturligt eftersom Jens är en chef som vill kunna visa upp bra siffror medan Ted mest bryr sig om att göra ett bra arbete för att själv skaffa sig bättre rykte i företaget och även för att kunna få bra meriter från chefen om han vill byta jobb någon gång.Här måste nog VD:n gå in och verkligen klargöra vart företaget står och vad de står för. Jag är helt övertygad om att VD:n hellre vill att företget ska få ett bra rykte för att kunna finnas även i framtiden än att ta kortsiktiga vinster. Så Jens får helt enkelt vika ner sig och inse företagets bästa långsiktigt.

5.1

a) inköps chefen
b) nej, hon ska först tala med sin platschef
c) Hon måste först tala med inköpschefen eftersom det är hennes platschef.
d) inköpschef-tillverkningschef-gruppchef

kan du detta

A) Alla medarbetarna har en chef. Man vänder sig alltid till denne chefen så han alltid är välinformerad. Linje organisationen är hierarisk.

B) Man vet alltid vem som ansvarar för vad och vem som tar beslut om vad.

C) Det kan vara ett stort ansvar för chefen. Det är ett stort krav på kompetens.

D) Formell: Information och beslut tar de vägar som finns uppritade i företagets organisationsschema. Fungerar inte så i praktiken.Informell: När man ska lösa problem fungerar den informella organisationen bättre än den formella. Anställda tar direktkontakt med varandra.

E) Cheferna är bra på att samordna. En anställd kan ha flera på samma gång. Varje chef är specialist inom sitt arbetsområde.

F) Kontrollspann är chefens ansvarsområde. I kontrollspannet finns chefens anställda och de bör inte vara fler än 8 stycken eftersom det då blir svårt för chefen att följa upp deras arbete.

G) Satbsavdelningar är sådana som inte tillhör kärnverksamheten, t. ex. information, juridik och ekonomi.

H) Cheferna behöver inte vara specialister. De får stöd från företagets ämnesspecialister i olika specialfrågor. Kompetensen på specialister brukar vara högre.

I) Konflikter kan lätt uppkomma mellan staben och linjen. Samarbete mellan staben och linjen är ibland inte godtagbart. Kostnaderna för staben ska betalas och därför fördelas på produkterna.

J) Planera: Verksamhetsplanering och ekonomisk planeringOrganisera: Vem som ska göra vad och hur resurserna fördelasLeda: Fatta beslutSamordna: Passa ihop det man delat uppKontrollera: Följa upp, verksamhet och ekonomi.

fredag 13 februari 2009

4:2

Styrning
Order, regler--- X---------- Råd, mot mål
Formalisering
Hög----X -------------Låg
Specialisering
Hög--- X-----------Låg
Beslut
Centralt-- X------------ Decentraliserat
Kontroll
Uppifrån------ X-------- Egen kontroll
Kommunikation
Uppifrån-ner--------------- X-- Åt alla håll
a) Små företag har kort planeringstid, reagerar snabbt på förändringar och generalister med breda arbetsuppgifter.

b) Stora företag har lång planeringstid, fast struktur och reagerar långsamt på förändringar.

c) Skiftande arbetsdelning, d.v.s. uppgifterna varierar och förändras. Decentralisering av ansvar och inflytande till dem som har kunskapen, oavsett var de befinner sig i organisationen. Styrningen sker mer genom råd och målsättningar än genom order eller regler. Ansvar, befogenheter och kompetensområde är inte snävt fastlagda. Arbetets innehåll och utformning påverkar också prestationen.

d) En funktionsindelad organisation är att företaget får fram specialistkunnande. tex så kan man ha VD-kundtjänst-verkstad-ekonomi-personal.

e) Fördelar - man kan få fram stordriftsfördelar och det kan vara lättare att få fram specialistkunnande.Nackdelar - Det kan vara svårt att samordna inköpen m.m. (samordning)

f) Större företag använder sig av divisionsorganisation eftersom att det blir lättare med samordningen. VD - Mat - Radio & TV - Textilier - Hem - Kläder.

g) Fördelar - är att man får samma styrka som ett litet företag och det är lättare att ta ett totalansvar för kunder eftersom ansvaret är finns i varje enhet.Nackdelar - är att om varje enhet ska sköta sig som ett "självständigt" företag innebär det att resurserna splittras.

h) Allt är i ständig förändring. Plötsliga, ofta oförutsägbara, händelser avlöser varandra.

i) Kunderna har olika och mer svårare behov. Företagen måste ha god kontakt med marknaden.

j) Det är en organisation med förmåga till snabb förändring.

k) Virtuell organisation är de företagen "som finns, men ändå inte finns". De försöker lösa det eviga problemet med att stora företag inte är tillräckligt reaktionssnabba och att små företag har för små resurser.

l) Franchising är en form av företagande och det kombinerar det lilla företagets fördelar med det stora företagets styrka och kraft. Ex. McDonalds och statoil är franchising företag där alla butiker ska vara likadana och personalen ska ha samma kläder och man ska ha samma

kapitel 3:2

a) Entreprenörsstadiet - EffektivitetskrisExpansionsstadiet - Kostnads och ledningskrisBlomstringsstadiet - ByråkratikrisMognadsstadiet - Förnyelsekris

b) Marabou: Lite mellan blomstring och mognadsstadiet.. De genomgår ständigt många förnyelserkriser men anses samtidigt öka sin produktivitet och fokuserar på produktionen.

Benetton:Det här företaget känner inte jag till men jag har hört att det är ett klädmärke som funnits på marknaden ett tag.

Saab: De är i mognadsstadiet. Det går utför för dem och de försöker desperat få någon förändring i företaget och genomgår helt klart en förnyelsekris

McDonald's: Lite mellan expansions och blomstingsstadiet. Det är ett företag som ständigt expanderar och konstant behöver ny kompetens, men ändå har en stark position på marknaden.

SVT: Det går lite utför och de är inne i mognadsstadiet. Det är ju den första tvkanalen och har funnits längst. Nu verkar det dock som att de behöver en förändring och de är inne i en förnyelsekris.

TV 6: De känns vara lite i slutändan av entreprenörsstadiet och är mer och mer igenom expansionsstadiet. Det här är en relativit nystartad kanal som precis har hittat sin väg och letar kompetens. De växer för varje dag och fler och fler får upp ögonen för dem.

c) Marabou: Förnyelsekris. Att ständigt nå ut till fler och samma kunder på nya sätt är viktigt.
Benetton: Byråkratisering
Saab: organisationsproblem. De måste nog omorganiseras för att få fart på produktiviteten igen.

McDonald's: Kostnadskris. De har stor konkurrens på hamburgermarknaden.

SVT: Förnyelsekris. Fler och fler kanaler dyker upp och folket vill ha fler och mer annorlunda tvprogram.

TV 6: Kostnadskris. Så här i början är det svårt och viktigt att få råd.

d) Nej det kan vara bra i det långa loppet. Man lär sig av sina misstag och skaffar sig erfarenheter inför framtiden då nya problem och kriser kan dyka upp. " Det som inte dödar en gör en starkare" heter det och det gäller även företag.

kan du detta kap 3

1. En organisation kan betecknas när individer bildar en grupp och samverkar planmässigt mot gemensamma intressen.

b) I ett projektarbete kan arbetsfördelningen vara följande:
Någon slags chef som har övergripande ansvar, sedan de andra i projektet som specialicerar sig på olika områden t.ex. ekonomiansvarig, marknadsansvarig, produktansvarig.

c) Man ska se till så att allt funkar och flyter på. Se till så att alla gör de som de ska och vara en allmän problemlösare. bestämma tid för olika möten och liknande.

d) Entreprenörsstadiet kännetecknar att administrationen växer, "företagspyramiden" tar form Här måste organisationen omstrukureras lite och 3 nivåer växer fram: ledning (styrelse), planering (chefer inom olika områden) och verksamhet (ansvarig,arbetare)

f) man fokuserar på effektiviteten och man får ökad produktivitet. Intäkter och kostnader ökar och man behöver mer spetskompetens

g) Man hamnar i en rationaliseringsfälla när man har rätt inre effektivitet med fel yttre effektivitet. Man gör saker rätt men gör inte rätt saker. Man kanske har en vara som inte mår bra av att massproduceras eller så kanske man inte har en organisation som är lämplig på en marknad som ständigt förändras. Företaget kanske har svårt att förnya sig och anpassa sig.

h) Entreprenörsstadiet, Expansionsstadiet, Blomstringsstadiet, Mognadsstadiet